Tibetská kefírová houba

houba

Historie

Kefírová kultura pochází z kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000 let. Vyskytovala se také v opatstvích v Tibetu, zrnka tamější houby jsou oproti kavkazské drobnější. Podle staré kavkazské legendy daroval kefír pravoslavným kněžím Alláhův prorok Mohamed. Věřilo se, že pokud se tohoto pokladu zmocní nějaký cizinec, ztratí svoji moc a sílu. Houba byla tedy pečlivě střežena před cizinci a kefírová kultura byla předávána z generace na generaci jako součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali hotový nápoj ochutnat, ale jeho původ a postup výroby se přísně střežil.
Obyvatelé Kavkazu používali kefír jako prostředek k uchování kozího, koňského nebo kravského mléka. Neměli ledničky a toto byl jediný způsob, jak uchránit mléko před znehodnocením. Mléko se také stalo snadno stravitelným a mělo ozdravný účinek na organizmus, což platí dodnes. Mléko uchovávali spolu s kefírovými kulturami v kožených vacích a mimo jiné díky pozitivním účinkům kefírových kultur na lidský organizmus se dožívali extrémně vysokého věku.

 

Pozitivní účinky

Jakmile se tibetská kefírová houba zalije mlékem, spouští se kvasný proces, díky kterému vznikají zdraví prospěšné látky ničící v organizmu přemnožené kvasinky a bakterie. Zároveň zabraňují hnití potravy ve střevech a napomáhají odkyselení organizmu. V dnešní době stále více lidí trpí kvasinkovými infekcemi. Prevencí proti nim, hlavně po užívání antibiotik, je úprava střevní mikroflóry. Projevů kvasinek v organizmu může být velmi mnoho – gynekologické výtoky, nadýmání, průjmy či zácpa, únava, alergie, migrény, kožní problémy, lupy… Kdo ví, co je Candióza, to ocení.

 

Nápoj z tibetské kefírové houby má dále tyto léčivé účinky:

 

  • působí blahodárně na trávení, pročišťuje trávicí systém, pomáhá při zácpách a nadýmání
  • působí proti překyselení organizmu, čímž jej harmonizuje a dodává mu vitalitu
  • výrazně stimuluje imunitní systém ve správné funkci (zdravá střeva a trávení jsou pro imunitu a celkové zdraví zásadní)
  • rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce
  • reguluje krevní tlak
  • pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest
  • uzdravuje žlučník, střeva, dvanácterník a hojí vředy
  • slouží jako prevence nemocí trávicího systému
  • léčí žaludeční vředy
  • brzdí vývoj metastáz
  • dodává energii a zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem
  • vyvíjí tzv. přírodní antibiotika a hojí záněty
  • zabraňuje rychlému stárnutí
  • nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především vitamínů skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové
  • brzdí alergické reakce organizmu, a tak ulevují při alergii a mohou pomoci při ekzémech
  • působí proti otokům, urychlují léčbu zánětů
  • mléčné bílkoviny i cukry se stanou působením kefírové kultury snáze stravitelné
  • hojí vyrážky a ekzémy (kefírem potíráme kůži)

 

Výroba kefíru

Ingredience:

  • 1 – 2 lžíce tibetské kefírové houby
  • 250 – 500 ml nesvařeného mléka – lze použít i mléko z krabice. Nedoporučuje se používat nízkotučné mléko, polotučné je dostačující a z plnotučného je kefír krásně hustý a sametový. Můžete použít jakékoli živočišné mléko – kravské, kozí…

Dále budete potřebovat:

  • nádobu ze skla, porcelánu či keramiky – po zalití kefírek mlékem by neměla být úplně plná, jelikož při kvašení nám kefír trochu „povyroste“
  • čistou látku, gázu nebo papírový ubrousek
  • gumičku
  • plastovou nebo dřevěnou lžičku – kov by do styku s kefírem přijít neměl
  • plastové sítko – kov by do styku s kefírem přijít neměl

 

Postup:

Tibetskou kefírovou houbu dáme do nádoby, přelijeme mlékem a promícháme lžičkou. Hrneček nebo sklenici přikryjeme čistou látkou, gázou nebo papírovým ubrouskem a zagumičkujeme. Při pokojové teplotě ponecháme 24 hodin houbu pracovat. Po této době by měl kefír zhoustnout a chutnat příjemně nakysle. Fermentovat jej můžeme nechat i déle, podle chuti. Nápoj ve sklenici občas promícháme lžičkou, aby se ke kefírkám dostalo více mléka. Během kvašení se může začít oddělovat syrovátka – neznamená to nic špatného, po promíchání se vše opět spojí. Hotový kefír důkladně promícháme a poté přecedíme přes plastové sítko a uchováváme jej v lednici. Houbu vrátíme do nádoby, zalijeme mlékem a proces opakujeme. Někteří lidé houbu proplachují ve vodě, ovšem zkušení kefíromilci to nepovažují za nutné ani vhodné. Houba bude bez takových zásahů rychleji pracovat, proplachování je pro ni nepřirozené. Kefírová kultura dovede mléko zpracovat i při nízkých teplotách, například v ledničce, ovšem proces trvá déle – až týden.

Sekundární fermentace

Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze, se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy, a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 – 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové lahve (ne do víc než ¾ obsahu), uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z lahve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 – 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba lahev vyprázdnit a vypláchnout.

Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyseliny listové) a kefír je potom kyselejší.

Výroba domácího tvarohu

Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 – 40 °C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku.

  

Existuje několik způsobů, jak houbu skladovat:

  1. Krátkodobě v mléce – krátkodobě můžete houbu umístit v mléce do lednice (obvyklý poměr houby a mléka) – její aktivita se tím značně zpomalí a stačí jednou za týden slít (to, co slijete, samozřejmě vypijte) a dát čerstvé mléko.
  1. Déle v mléce– Pokud houbu opouštíte na delší dobu a nemáte pro ni ochotného „hlídače“, který by jí měnil každý týden mléko, pak ji dejte do většího množství mléka – za každý další týden dejte třetinu až polovinu základní dávky mléka navíc. Tato metoda se příliš nedoporučuje na dobu delší než 1 měsíc a poměr houby a mléka by neměl být větší než 1:60.
  2. Krátkodobě ve vodě– kefírovou houbu skladujte v lednici v hrnečku s vodou. Po 5 dnech tuto vodu vyměňte. Do vody je potřeba kefírovou násadu ukládat dobře propláchnutou.
  3. Zamražení– houbu propláchněte čistou vodou, vložte do hrnečku s vodou a dejte do lednice na dvě hodiny vychladit (aby se nelekla mrazu). Vychlazenou houbu vložte do sáčku s malým množstvím studené vody a dejte do mrazáku. Takto ji můžete skladovat bez snížení životaschopnosti až 2 měsíce. Rozmrazujte pomalu v pokojové teplotě. Nikdy v mikrovlnné troubě! Může se občas stát, že po rozmražení není první várka kefíru v bezvadné kvalitě (je to proto, že kefírka se musí „probudit“). Není třeba se lekat, zkrátka kefír nekonzumujte nebo ho nalijte pejskovi či kočce. Druhý den už budete mít svůj vlastní, oblíbený, chutný, hustý a živý kefír stoprocentní.
  4. Dlouhodobé sušení– dlouhodobá varianta je kefírky usušit. Nejdřív je opláchněte převařenou a vychladnutou vodou. Potom je opatrně osušte v (přežehleném a vychladnutém) bílém ručníku. Nejlépe uschnou buď v (přežehleném) bílém papírovém pytlíku nebo mezi dvěma vrstvami vypraného (a přežehleného) plátna na dobře větraném místě – v závislosti na velikosti schnou 3 – 5 dnů. Zcvrknuté a zežloutnutékefírky dejte do nádoby s těsným uzávěrem a dejte na chladné místo (třeba i do lednice, ale ne do mrazáku!). Můžete je i posypat sušeným mlékem. Vydrží až jeden a půl roku. Usušené kefírky můžete klidně i sníst nebo dát svým zvířecím miláčkům. Sušená násada se musí chvilku vzpamatovávat, proto prvních několik nálevů nemusí dosahovat lahodné chuti ani kvality – je třeba je vylít a kultuře poskytnout další čerstvé mléko. Správně připravený kefír má vždy příjemnou chuť a nezapáchá. Znovuobnovení normální činnosti kefíru může trvat od čtyř dnů do více než týdne.